torstai 14. maaliskuuta 2013

Viinipohdintaa



Lähdemme reilun viikon päästä hakemaan juomia häihin Tallinnasta ja viinien valitseminen onkin hankalampaa kuin kuvittelin. Emme ole kumpikaan kovia viinin lipittäjiä, joten tehtävä ei ollut alkuunkaan helppo meille. Itse maiston ensimmäistä kertaa punkkua reilu vuosi sitten ja sen jälkeen silloin tällöin olen juonut maistellut sitä. Ensimmäistä kertaa maistoin valkkaria blogimorsianten Ravintola Sipulin illanvietossa, jolloin totesin, että olen kuitenkin enemmän valkkarin perään kuin punaisen.

Sipulin jälkeisenä päivänä kävelinkin Alkoon ja hain pullon Italialaista valkoviiniä Zenato Soave Classicoa, joka oli lähinnä Sipulin mahtavaa valkoviiniä. Tätä sitten maisteltiin samana iltana ja kaikki vieraat ja kestitsijät pitivät siitä. Eli valkoviini on nyt päätetty, vaikka tähänkin tulokseen pääseminen tarvitsi monta keskustelua mikä on hyvä ja mikä ei. Mutta punaviini on vielä hakusessa ja pari varteenotettavaa vaihtoehtoa on tulossa maisteluun viikonloppuna.

Tässä vähän tietoa tuosta Zenato Soave Classicosta, jota siis saa Alkosta, mutta ei näillä näkymin Tallinnasta...



Kuiva, keskihapokas, päärynäinen, kevyen sitruksinen, hennon yrttinen; 9,99€

Tämän kanssa on ehdotettu saman tuottajan punaviiniä, Zenato Venato Rossoa.



Keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean kirsikkainen, kevyen luumuinen, mausteinen; 10,99€

Onko kenelläkään mielipiteitä tuosta punaviinistä tai osaisiko joku neuvoa, että mikä punaviini sopisi noutopöytään, kun menu näyttää tältä:

Lämminsavulohta & ruohosipulikermaviili
Paahdettuja, yrttimarinoituja punajuuria, pinjansiemeniä & vuohenjuustocreme
Ohueksi siivutettua, palvattua hirvenlihaa
Caesarsalaatti au naturel & grillattua kanaa
Vihersalaattikorit (sis. salaatti, kurkku, paprika, porkkana, retiisi) & talon salaattikastike
Varhaisperuna-kevätsipulisalaatti & savusiika-kaprismousse
Basilikamarinoituja kirsikkatomaatteja & helmimozzarellaa, tuoretta basilikaa
Lihapyörykät & minttutsatsiki
Maalaisleipä, pippurilevite & voi
***
Yrttimarinoitu paahtopaisti & chiantikastike
Parmesangratinoitu perunapaistos
Kasvispata Italian yrtein

Edit: Viikonloppuna pääsee maisteluun seuraavat kaksi punaviiniä, joiden pitäisi sopia noutopöytäruoalle:

Trapiche Pinot Noir Oak Cask
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän marjainen, punaherukkainen, hennon yrttinen, tamminen; Alkossa 9,99€, Tallinnassa 7,99€



Dominio de Punctum Tempranillo
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean marjainen, kevyen mansikkainen, hennon mausteinen; Alkossa 9,56€



Kaikki viinipullojen kuvat ovat sivuilta alko.fi

3 kommenttia:

  1. Mä en ole asiantuntija viineissä saati niiden yhdistämisessä ruokaan koska juon punkkua aika vaivattomasti melkein kaiken kanssa, mutta yksi, mitä tykkään juoda, on Chill Out Lakes. On sellanen pehmee ja "helposti juotava" punaviini eli kun juhlissa tuppaa olemaan monia makuja, tuo voisi käydä myös niille, jotka eivät viiniä pahemmin juo. :)

    VastaaPoista
  2. Itsekään en uskalla lähteä suosittelemaan viinejä, vaikka niistä paljon pidänkin, mutta varmaa tietoa ei ole ruokien ja viinien soveltuvuuksista keskenään, toiset tukevat makuja täydellisesti, toiset taas vievät kaiken maun tai muuttavat niitä ikävään suuntaan. Suosittelisin kuitenkin kysymään suosituksia pitopalvelulta, heiltä varmaan löytyy ammattilaisia tähän suuntaan. Toinen vaihtoehto saada hyvät vinkit voisi olla Alkon maksuton juomaneuvonta. http://www.alko.fi/juomaneuvonta. Itsekin pitäisi alkaa samojen teemojen kanssa pähkäilemään :)

    VastaaPoista
  3. Minäkin mielelläni viiniä juon, en tosin ole mikään asiantuntija. Meilläkin suunnitelmissa alkoholinhakureissu Tallinnaan, mutta koska viineistä enemmän tietävä appiukko on kesällä anyway tulossa autolla Suomeen ja täällä Saksassa viinit ovat halpoja, tuomme ne täältä. Tsemppiä valintaan, eiköhän ne passelit yhdistelmät sieltä löydy! : )

    VastaaPoista